Външният министър на Словакия Растислав Кацер в петък обяви, че подава

...
Външният министър на Словакия Растислав Кацер в петък обяви, че подава
Коментари Харесай

Поредна оставка в словашкото правителство удари управляващите

Външният министър на Словакия Растислав Кацер в петък разгласи, че подава оставка. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира президента Зузана Чапутова. 

Оставката нанася нов удар на дясноцентристкия кабинет,  към този момент краткотрайно изпълняващ длъжността до изборите през септември.

Напускането на Кацер следва поредност от други министерски оставки и ускорява натиска върху премиера Едуард Хегер от страна на опозицията да се отдръпна от власт и да направи път за държавно управление на технократи.

Споровете съвсем парализираха политиката в членката на НАТО и Европейски Съюз, която беше мощна поддръжка на съседката си Украйна след нахлуването на Русия.

" Външният министър Касер импровизирано изрази воля да бъде освободен от отговорностите си ", сподели президентът Чапутова в телевизионно послание онлайн от Лондон, където ще участва на съботната коронация на английския крал Чарлз.

Чапутова, чиято роля й дава пълномощието да назначава нов министър-председател, сподели, че ще разиска обстановката с Хегер и ръководителя на Народното събрание Борис Колар след завръщането си.

Качер, който пътува до Италия, не беше открит незабавно, с цел да разяснява аргументите си.

Управляващата коалиция се бори, откогато загуби болшинството си през септември предходната година, когато либертарианската партия SaS се отдръпна.

SaS се причисли към лява опозиционна партия при гласуването посредством избор на съмнение през декември, обвинявайки държавното управление, че не оказва помощ на хората да се оправят с по-високите разноски за сила.

Парламентът гласува за осъществяване на предварителни избори през септември тази година. Няколко министри напуснаха, акцентирайки разнообразни аргументи. Последно тази седмица се отдръпна министърът на земеделието след скандал за дотация за компания, която има. Той отхвърли да е направил нарушаване.

Хегер трябваше да поеме отговорността за всеки отдел след всяка оставка. Постовете не могат да бъдат заети, до момента в който държавното управление е краткотрайно изпълняващо длъжността.

Премиерът сподели, че няма да разяснява, до момента в който не се срещне с президента.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР